با اینکه در کتاب الکترونیک «لقمه کردن فیل» (لقمۀ ۳۴) بر این نکته تأکید کردهام که یادگیری و تسلط بر تایپ ۱۰ انگشتی فارسی و لاتین چقدر مهم است، چطور کارهایمان را سریعتر و بهتر پیش میبرد و زمان زیادی را هم برای ما ذخیره میکند، باید اعتراف کنم که هنوز خودم بر این شیوۀ تایپ مسلط نیستم و هر بار که میخواستم این مهارت را تمرین کنم، آن را پشت گوش میانداختم. یادم است یک بار دکتر «بیوک محمدی»، استاد جامعهشناسی که در برخی از دورههای محمود معظمی هم تدریس میکند، ۱۵ هزار تومان از من گرفت تا تایپ ۱۰ انگشتی را یادم بدهد. ایشان روش صحیحِ گذاشتن انگشتها بر صفحهکلید را نشانم داد و سرمشقهایی هم داد که شروع کنم، و گفت هر زمان که بتوانم ۱۰ انگشتی تایپ کنم، پولم را هم پس خواهد داد! من دو سه روزی تمرین کردم و بعد… پشت گوش انداختم.
اما از چند روز پیش، تصمیم گرفتم هر طور شده این مهارت را بیاموزم. چون بدون آن، واقعاً کارهایم عقب میمانند، زمان زیادی را برای نوشتن یک مطلب باید صرف کنم، و کیفیت پایین تایپ، سرعت کم و غلطهای زیاد، باعث میشود اعصابم هم خرد شود! برای اینکه این بار از زیر این کار مهم در نروم، دو تصمیم گرفتم:
- یک روش بهتر برای تمرین تایپ ۱۰ انگشتی پیدا کنم،
- یک تکنیک دیگر را که در کتاب «لقمه کردن فیل» دربارهاش نوشتهام، به کار بگیرم: «زنجیره را قطع نکنید» (لقمۀ ۴۸).
برای یافتن روشی بهتر برای تمرین تایپ، در گوگل کلیدواژههای «تایپ ۱۰ انگشتی فارسی» را جستوجو کردم و فکر کنم در نتیجۀ دوم بود که این سایت را پیدا کردم و رویش کلیک کردم: http://utype.ir
از طراحی صفحه و رابط کاربری سایت خوشم آمد. بلافاصله تمرین اول را شروع کردم؛ و آن را بیشتر خوشایند یافتم. زمانسنج یا همان تایمر (لقمۀ ۴۱ از کتاب «لقمه کردن فیل») را روی ۱۵ دقیقه تنظیم کردم و روی درس اول و دوم کار کردم. اینقدر به دلم نشست که پس از کمی گشتن در سایت یوتایپ و بیشتر آشنا شدن با آن، بلافاصله اشتراک یکسالهاش را خریدم تا هم مدت بیشتری به درسها دسترسی داشته باشم، هم حمایت بیشتری باشد برای توسعۀدهندۀ این سایت ارزشمند و کاربردی.
برای «قطع نکردن زنجیره» هم، تقویمِ ماه را روی یک برگ کاغذ پرینت کردم و آن را، همانطور که در تصویر زیر میبینید، به دیوار اتاقم کنار کامپیوتر چسباندم و روی امروز هم که تمرین را انجام دادم، یک ضربدر زدم.

اولین روز از تمرین ۱۵ دقیقهای تایپ ۱۰ انگشتی را انجام دادم؛ و روی تقویم ضربدر زدم!
خب این مطلب تمام شد. باز هم با سختی تایپش کردم چون هنوز اول راه هستم. تصمیم دارم دستکم ۲۱ روزِ پیوسته، هر روز این ۱۵ دقیقه تمرین تایپ ۱۰ انگشتی را انجام بدهم و زنجیره را تکمیل کنم. همینجا گزارش خواهم داد که کار را چطور پیش بردهام (این هم الهامگرفته از یک تکنیک دیگر کتاب «لقمه کردن فیل»؛ لقمۀ ۴۴: «به مخاطبتان خود هدفهایتان را اعلام کنید.»)
پیشنهاد میکنم اگر یاد گرفتن تایپ ۱۰ انگشتی دغدغۀ شما هم هست (که بهتر است باشد!) حتماً سری به سایت یوتایپ بزنید. فکر میکنم شما هم مثل من خوشتان بیاید و بالاخره برای یاد گرفتن این مهارت ارزشمند، کلیدی و کاربردی اقدام کنید. خوشحال میشوم نظرات خود را پایین همین صفحه بنویسید. شاید شما هم دوست داشتید همینجا اعلام کنید که قصد دارید این مهارت را یاد بگیرید و پیشرفتهایتان را دوباره همینجا گزارش بدهید. اصلاً میتوانیم یک اسم هم برایش بگذاریم: «چالشِ یاد گرفتنِ تایپ ۱۰ انگشتی!»
سلام وقت همه بخیر
من سه ماه میشه با یوتایپ آشنا شدم.واقعا عالیه و همه باید یاد بگیرند و برای یک فردی که با اینترنت و کتاب و … کار داره حتما باید یاد بگیرد…
ممنون از مقاله تون.خوب و مفید بود.
سلام مطالبتون مفید بود. من سرعت تایپ کردنم افتضاحه. ولی زیاد هم بهش نیاز ندارم مگه موقع نوشتن ایمیل
سلام ب دکترقزوینی وهمه دوستان
من تایپ روآموزشگاه یادگرفتم ولی ولش کردم ولی باشما موافقم ک زنجیره نبایدقطع بشه ازاول مهرمن تصمیماتی گرفتم ب مدت چهل روز وبهیچ عنوان قطعشون نکردم سابقا اگ حالم بدمیشد دلگیرمیشدم یا بیحالی وکسالتی دست میداد ب بهانه بیماری میذاشتم شون کنارولی الان ب کمک خدا ب خودم گفتم حتی اگ بمیرم هم انجام میدم وخدا رو شکر واقعا اگ هر اتفاقی بیفته چهله ی تصمیماتم رو قطع نکردم
ممنون آقای قزوینی ممنونم بنده ی خوب خدا.
راستش فکر کنم با امکان تایپ صوتی گوگل کم کم دیگه از شر تایپ دستی داریم خلاص میشویم.
من خودم تایپ ۱۰ انگشتی رو از سایت یوتایپ شروع کردم و یاد گرفتم و تونستم سرعتم رو به حدود ۴۰ کلمه در دقیقه برسونم. پیشنهاد می کنم پس از یادگیری تایپ از سایت یوتایپ حتما به سایت ۱۰fastfiners.com بروید و اونجا سرعت تایپ خودتون رو تست کنید.
توصیه می کنم به همه دوستان اولِ یادگیری فقط روی دقت تمرکز کنید. به مرور زمان دقت که بالا بره سرعتم پیشتش میاد.
الان سرعت تایپ من تو سایت ۱۰فست فینگرز بین ٣۵ تا ۴۰ کلمه در دقیقه هست بعد از دوماه تمرین :))
ممنون از شما جناب قزوینی بابت مقاله خوبتان
سلام.
از طریق این سایتم می تونید سرعت تایپتون رو تست کنید:
typesara.com/test
دقیقا مشابه من هستید
سلام
من جدیدا کتاب لقمه کردن فیل رو دارم مطالعه می کنم واز مطالب کانالتون استفاده می کنم مطالبتون خیلی کاربردیه از ایده ای که دادید بسیار سپاس من هم حتما انجام میدم چون منم مشکل سرعت پایین تو تایپ رو دارم مرسی استاد عزیز
سلام مطلبتون جالب بود
من یک صفحه در اینستاگرام دارم که کلا در مورد تایپه
خودم چهارسال پیش تایپ.رو یادگرفتم و بعد روشى رو ابداع کردم که در عرض ٢ هفته سرعتم به ٢۵٠wpm رسید .
الان این روشم رو به صورت یک محصول فوق العاده منتشر کردم که توى صفحه اینستارامم اطلاعاتش هست. خوشحال میشم به ما بپیوندید. typist show
@typistshow
سلام آقای قزوینی عزیز
مقاله تون رو اتفاقی و در حین گشت و گذار تو سایت تون مطالعه کردم. من هم خیلی وقته که قصد دارم تایپ ده انگشتی رو یاد بگیرم و بارها هم وقت گذاشتم و الان تقریبا تمام کلمات رو (هم فارسی و هم انگلیسی) بدون نگاه کردن به صفحه کیبورد تایپ می کنم اما سرعتم پایینه. من هم همین جا قول می دهم (حداقل به خودم!) که حداقل تا سه هفته ی آینده هر روز تمرین کنم تا هم سرعت و هم دقت تایپم بالا برود.
راستی آخر نوشته تون گفتید همین جا اعلام می کنید که زنجیره را ادامه دادید یا نه. چی شد بالاخره؟ پیشرفتی هم داشتید؟!
سلام جناب رادمنش گرامی. ممنونم که این مطلب را خواندید و خوشحالم که برایتان مفید بوده است. زنجیره را ادامه دادم و واقعاً هم کار کرد! عکس از زنجیرههای ماهیانه گرفتهام و بهزودی این مطلب را با گزارش پیشرفت، بهروز خواهم کرد.
شاد و تندرست باشید
با سلام خدمت شما. من پارسال خواستم از سایت یوتایپ تایپ رو یاد بگیرم اما به کارم نیومد چون کلماتی که برای تایپ میده اصولی نیست و بی ربطه. بنابراین تصمیم گرفتم خودم یاد بگیرم و بدن نگاه کردن به کیبورد سریع تایپ میکنم. فقط کافی بود مجله ای کتابی یا مطلبی رو جلوی خودم بزارم و شروع کنم به تایپ کردن. در عرض یک سال و نیم سرعتی شدم. ولی برای شروع اولیه یوتایپ خوبه. خب برای من کاربرد نداشته ولی ممنونم از شما موفق باشید
سلام دوست عزیز ، نرم افزار انگشتان طلائی رو هم بررسی کنید. به نظر بنده کاملترین نرم افزار آموزش تایپ هست.
داخل این آدرس هم مقالات زیادی در رابطه با تایپ ده انگشتی منتشر شده که واقعا خیلی ارزشمند هستن
http://www.farazsoft.ir/class/
ممنون از سایت خوبی که دارید.
سلام جناب قزوینی، ممنون از مطلبتون.
به نظرم سایت وی تایپ رو هم تست کنید. امکانات خیلی جالب تری نسبت به یوتایپ داره. مثل ذخیره رکوردها، تمرین صوتی و ….
نمی دونم چرا مثل یوتایپ معروف نشده اما قطعا سایت خیلی خوبیه.
http://www.wetype.ir
باتشکر مجدد از مطلب خوبتون در مورد یادگیری تایپ.
باسلام. سایتی هست مشابه یوتایپ با نام تایپکده به آدرس http://typekadeh.com کل آموزش ها رایگان هستند دوست داشتید استفاده کنید
سلام علیرضا عابد هستم
من حدود چهار ماه پیش با یو تایپ آشنا شدم و قبل از شروع کلاسهای استادی ۴ شروع به تمرین کردم و همین طور که گفتید اوایل اهمال کاری میکردم و بعد به یک باره تصمیم گرفتم زمان بندی کنم و شروع به تمرین کردن طبق زمان بندی کردم و الان به راحتی البته باید زیاد انجام دادن تا به سرعت خوب برسیم و عجله نباید داشت و مطمئن هستم با تمرین و سماجت به موفقیت خواهیم رسید.