خبرنویسی از این زردتر نمیشود: «بانک جهانی که پیشبینی قیمت دلار۴۱۰۰ تومانی را در آذر ماه انجام داده بود؛ در گزارشی که دیروز چاپ کرد گفته با رسیدن قیمت دلار به ۵۰۰۰ تومان، اقتصاد ایران کاملاً ورشکست خواهد شد!»
این متن را کانالهای تلگرامی بیهویت بارها از روی دست هم رونویسی کردهاند و بارها دست به دست گشته است. کسی که اندکی با اصول خبرنویسی و روزنامهنگاری حرفهای آشنا باشد، میداند که این خبر از اساس یک جای کارش میلنگد؛ بهویژه که هیچ لینکی که ادعای آن را مستند کند هم ندارد.
ابتدا بیایید فرض کنیم این خبر درست است. خب چه باید کرد؟
یک چیز را خیلی خوب میدانم: بعضی آدمها وقتی این خبرها را میشنوند، دست از تلاش میکشند و منتظر ورشکستگی مینشینند. و اگر چیزی جز ورشکستگی نصیبشان شود تعجب باید کرد.
در شرایطی که برخی فقط دنبال تحلیلهای اقتصادی هستند، تا به حال یک بقالی را هم اداره نکردهاند و اگر حقوق آخر ماهشان نرسد از پس مخارج معمولشان برنمیآیند، آدمهایی که چیزی از مناسبات جهانیِ اقتصاد، نوسانات ارز و قیمت دلار نمیدانند، دست به زانوی خود میزنند و هر چند با دشواری، قدم به قدم جلو میروند.
«دوران سخت نمیپاید. انسان سخت همیپاید.» این یک شعار نیست؛ یک سبک زندگی است.
اما نکتهٔ دیگر:
خبرِ نشرشده دربارهٔ قیمت دلار، از اساس ساختگی است و بانک جهانی، پیشبینی کرده که ارزش ریال ایران «ممکن است» افزایش پیدا کند.
این متن در سایت بانک جهانی درج شده است (لینک):
Strong capital inflows, including FDI and the repatriation of part of the frozen assets, could put upward pressure on the Iranian Rial which will help contain imported inflation.
بخش کلیدی، این است:
…could put upward pressure on the Iranian Rial…
عبارت upward pressure در قاموس نرخ برابری ارز، به این معناست که برای خرید یک واحد پولی توسط واحدهای پولی دیگر، باید مقدار بیشتری پرداخت شود. یعنی برای خرید ریال ایران توسط ارزهای دیگر، باید مقدار بیشتری از ارزهای دیگر (مثلاً دلار آمریکا) پرداخت شود. به بیان ساده، ارزش ریال بالاتر خواهد رفت. (الان داریم دربارهٔ پیشبینی بانک جهانی صحبت میکنیم، نه قیمت دلار امروز در استانبول!)
این گزارش بانک جهانی، آخرین بار ۱ اکتبر ۲۰۱۶، یعنی حدود ۳ ماه پیش بهروزرسانی شده است.
این هم جملاتی دیگر است در سایت بانک جهانی، دربارهٔ چشمانداز اقتصادی ایران؛ که پیشبینی میکند اقتصاد ایران طی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ با نرخ میانگین ۴/۵ درصد رشد خواهد کرد (لینک):
Following moderate growth in 2015 related to uncertainties regarding implementation of the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), the Iranian economy is projected to grow at an average rate of 4.5% during 2016-18 as the benefits of the removal of sanctions materialize. The medium-term prospects depend on a sustained reform agenda and increased integration with the global economy.
این مطالب را کنار گزارش اکونومیست از اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۷ بگذارید و اگر به نتیجه رسیدید که به قول انگلیسیها make sense میکند یا معنادار و معقول به نظر میرسد، آن وقت این مطلبِ مستند و منبعدار دربارهٔ پیشبینی قیمت دلار و وضعیت اقتصادی ایران را برای دوستان خود بفرستید 🙂 (لینک این مطلب در کانال تلگرامی من)
شما چه نظری دارید؟خوشحال میشوم دیدگاههای خود را در همین صفحه (کمی پایینتر) با من و سایر خوانندگان در میان بگذارید.
خیلی جالب هست! من این پست رو از طریق ایمیل (خبرنامه سایت) دریافت کردم و وقتی دیدم زدید که دلار ۵۰۰۰ خواهد شد یه لحظه باورم شده بود که بعد تازه ادامه نوشته رو دیدم! واقعا چرا ما اینگونه سریع یکسری شایعات را قبول می کنیم و در آن مورد تحقیق نمی کنیم؟
واقعا سپاس از شما آقای قزوینی که این مباحث را به اشتراک می گذارید
ممنون از مقاله جالبتون
عالی بود تشکر از شما
حالا که دلار شده ۱۲تومن